Placinta de dovleac

timp de pregatire: 30 minute timp de gatit: 50 minute
Ingrediente aluat: - 170 g unt - 350 iaurt - 500 g faina - 1 plic praf de copt - 1 varf de sare - 1 ou cu care se unge placinta Ingrediente compozitie: - 1 kg dovleac razuit - nuci dupa preferinta - 300 g zahar - 2 lingurite de scortisoara - 1/2 lingurita ghimbir pudra
Pentru aluat, urmariti instructiunile de aici. Peste dovleacul razuit se adauga zaharul, scortisoara, ghimbirul pudra si nuca. Aluatul dupa ce este scos de la frigider se taie in 2 parti egale si se intinde pana cand foaia de placinta are grosimea de 3 milimetri. Tava se tapeaza cu ulei si faina (se poate folosi si foaie de copt). Se aseaza in tava prima foaie de placinta peste care se adauga compozitia de dovleac urmata de a doua foaie de placinta. Se cresteaza placinta din in loc in loc pentru a lasa aburul creat de umplutura sa iasa la suprafata. Se unge cu ou si se baga la cuptor timp de 40 - 50 minute, la 180 C pana cand aluatul devine crocant.

Negresa

timp de pregatire: 15 minute timp de coacere: 25 min ingrediente pentru 6-8 persoane
- 2 ciocolate negre 85% - 1 plic zahar vanilat - 250 g unt - 100 g faina - 100 g cacao - 5 oua medii - 1 vf sare - 400 g zahar pudra - 75 g nuci
Intr-o oala adanca cu fundul gros se topeste untul peste care se adauga ciocolata maruntita, pudra de cacao, zaharul si sarea. Se amesteca impreuna cu o spatula pana cand compozitia devine fina si cremoasa. Odata omogenizat amestecul, se opreste focul si se lasa deoparte sa ajunga la temperatura camerei. In crema racita se incorporeaza rand pe rand cate un ou. Se procedeaza astfel pentru a controla mai bine textura preparatului. Dupa adaugarea oualelor, se cerne deasupra faina si se amesteca cu o spatula(nu vor ramane cocoloase) iar in ultima instanta se adauga si nucile. Totul se aseaza intr-o tava tapetata cu foaie de copt si se baga in cuptorul incins la 180 de grade. Prajitura este gata cand dezvolta o crusta la suprafata (aproximativ 25 de minute). Interiorul va ramane putin umed datorita continutului redus de faina, dar e ok, asta ne dorim. Prajitura este inca fragila cat timp este calda, e preferabil sa fie portionata dupa ce se raceste.

Tocana de linte

timp de pregatire: 15 minute timp de gatit: 40 minute
- 125 g ceapa tocata - 3 catei medii de usturoi tocat (10 grame) - 30 g unt - 100 g morcov taiat cuburi de 1 cm - 100 g pastranac taiat cuburi de 1 cm - 100 g cartof taiat cuburi de 1 cm - 200 g linte - o cutie de rosii de 400 ml - 1 vf de cutit de coriandru macinat - 1 vf de cutit de chimen macinat - 1 vf de cutit de scortisoara - 2 fruze de dafin
Poate fi folosita orice combinatie de radacinoase doriti. Ideal ar fi fost sa folosesc telina dar nu am avut in camara asa ca am folosit un cartof.
Lintea se pune la fiert in 400 de ml de apa sarata. Dupa aproximativ 15-20 de minute ar trebui sa fie al dente si sa fi absorbit cam 80% din apa. Timpul de gatire si procentul de lichid absorbit s-ar putea sa difere in functie de tipul de linte. Intre timp, ceapa se caleste in unt si putin ulei de masline timp de 2-3 minute pana cand se inmoaie (este de preferat un vas cu suprafata mare astfel incat legumele sa nu stea unele peste altle). Imediat se adauga usturoiul tocat marunt si se lasa inca un minut. Radacinoasele se pun si ele in vasul de gatit si se amesteca de cateva ori . Se lasa la foc mediu aproximativ 10 minute. Se completeaza cu 2-3 linguri de apa in cazul in care exista pericolul arderii. Rosiile se blenduiesc pana cand au o consistenta omogena si se adauga peste legume. Daca doriti o textura mai fina puteti strecura sucul de rosii inainte de a-l adauga in mancare. Cand sucul de rosii incepe sa fiarba se adauga si lintea fiarta impreuna cu zeama in care a fiert. Toate ingredientele mai fierb impreuna cam 10 minute. In aceasta ultima etapa se combina toate aromele iar daca timpii de gatire au fost respectati, legumele ar trebui sa isi mai retina forma si textura naturala.

Supa crema de conopida

timp de pregatire: 15 minute timp de gatit: 30 minute Ingrediente: - 100 g ceapa tocata - 30 g unt - 150 g morcov razuit - 3 catei medii de usturoi - 400 g conopida - 1 litru supa de pui - 250 ml smantana 15% - sare - 2 fruze de dafin - un praf de nuscoara Instructiuni: Se caleste ceapa in unt si in putin ulei de masline la foc mediu. Cand ceapa a devenit sticloasa (3 minute) se adauga usturoiul si se mai lasa inca un minut sau doua. Morcovii se pun la sotat langa ceapa si usturoi timp de 2-3 minute sau pana cand incep sa se inmoaie. Conopida, foile de dafin si supa se adauga in acelasi timp. Zeama ar trebui sa acopere cu putin ingredientele solide. Se fierbe totul timp de 20 de minute. Cand conopida este fiarta se opreste focul si se blenduieste continutul vasului cu un blander de mana pana cand supa va avea o textura fina. La final se adauga si smantana pentru oferi cremei de conopida textura matasoasa si un plus de savoare. Se potriveste gustul cu sare si piper si putina nucsoara macinata. Cateva florete mici de conopida pot fi adaugate la sfarsit. Ele vor fi patrunse de caldura dar isi vor pastra intacta textura de conopida.

Hribi cu smantana

timp de pregatire: 10 minute timp de gatit: 15 minute ingrediente pentru 2 persoane Ingrediente: - 250 g hribi proaspeti - 30 g unt - 1 ceapa medie - 3 catei de usturoi medii - 200 g smantana 20% nefermentata - un varf de cutit de nucsoara macinata Instructiuni: Intr-o tigaie incinsa se topeste untul. Se adauga ceapa tocata marunt si se prajeste 5 minute pana ce incepe sa se caremelizeze la extremitati. Se adauga si usturoiul taiat feliute subtiri si se caleste impreuna cu ceapa inca 1-2 minute. Hribii curatati se taie in felii de aproximativ 1 cm grosime si se imprastie uniform in tigaie. Daca hribii absorb tot lichidul din tigaie se mai adauga ulei de masline pe deasupra astfel incat ceapa si usturoiul sa nu se arda. Dupa 3-4 minute, hribii trebuie sa inceapa sa elimine lichid si sa se inmoaie, in acest moment se toarna smantana pe deasupra si se amesteca putin astfel incat ciupercile sa fie bine acoperite de lichid. Tot acum se asezoneaza cu sare si piper si se presara si nucsoara. Smantana se va ingrosa dupa ce va fierbe cateva minute, trebuie sa ajunga la consistenta unui sos cremos. Despre diferitele tipuri de smantana puteti citi aici: Retele lui Radu, sau in engleza pe Wikipedia.