- 125 g ceapa tocata
- 3 catei medii de usturoi tocat (10 grame)
- 30 g unt
- 100 g morcov taiat cuburi de 1 cm
- 100 g pastranac taiat cuburi de 1 cm
- 100 g cartof taiat cuburi de 1 cm
- 200 g linte
- o cutie de rosii de 400 ml
- 1 vf de cutit de coriandru macinat
- 1 vf de cutit de chimen macinat
- 1 vf de cutit de scortisoara
- 2 fruze de dafin
Poate fi folosita orice combinatie de radacinoase doriti. Ideal ar fi fost sa folosesc telina dar nu am avut in camara asa ca am folosit un cartof.
Lintea se pune la fiert in 400 de ml de apa sarata. Dupa aproximativ 15-20 de minute ar trebui sa fie al dente si sa fi absorbit cam 80% din apa. Timpul de gatire si procentul de lichid absorbit s-ar putea sa difere in functie de tipul de linte.
Intre timp, ceapa se caleste in unt si putin ulei de masline timp de 2-3 minute pana cand se inmoaie (este de preferat un vas cu suprafata mare astfel incat legumele sa nu stea unele peste altle). Imediat se adauga usturoiul tocat marunt si se lasa inca un minut.
Radacinoasele se pun si ele in vasul de gatit si se amesteca de cateva ori . Se lasa la foc mediu aproximativ 10 minute. Se completeaza cu 2-3 linguri de apa in cazul in care exista pericolul arderii.
Rosiile se blenduiesc pana cand au o consistenta omogena si se adauga peste legume. Daca doriti o textura mai fina puteti strecura sucul de rosii inainte de a-l adauga in mancare.
Cand sucul de rosii incepe sa fiarba se adauga si lintea fiarta impreuna cu zeama in care a fiert.
Toate ingredientele mai fierb impreuna cam 10 minute. In aceasta ultima etapa se combina toate aromele iar daca timpii de gatire au fost respectati, legumele ar trebui sa isi mai retina forma si textura naturala.