Paine de casa

timp de pregatire: 10 minute timp de coacere: 25-30 minute Ingrediente: - 1 kg faina (500 grame faina integrala si 500 grame faina 650) - 1 plic drojdie uscata (DR. Oetker) - 400 ml lapte cald - 200 ml apa calda - 100 grame unt topit - 1 lingura zahar - 20 grame sare Optional: - seminte in - seminte de dovleac - seminte de floara-soarelui Sfaturi: 1. Folosim faina 650 pentru a oferi un plus de constistenta aluatului. 2. In momentul in care introduceti aluatul in cuptor este o idee buna sa aruncati pe o tava in prealabil incinsa in cuptor cateva cuburi de gheta. Gheata va incepe sa se topeasca agresiv iar aburul rezultat va ajuta aluatul sa creasca. 3. Untul topit trebuie lasat la racit cateva minute altfel riscam ca temperatura mare a untului sa distruga culturile de bacterii din drojdie. Acesta este motivul pentru care se foloseste apa sau lapte caldut si nu fierbinte in majoritatea retetelor care presupun cresterea aluatului cu drojdie. 4. In functie de brand-ul de faina folosit sau de umiditatea din aer proportia de faina/lichid poate varia cu 5-7%. Instructiuni: Intr-un vas mare cernem faina iar in mijlocul ei facem putin spatiu in care punem drojdia, zaharul si sarea. Laptele, apa calda si untului topit se toarna peste amestecul de faina. Cu o furculita omogenizam aluatul dupa care incepem sa framantam. In momentul in care aluatul se desprinde de pe marginile castronului si devine elastic, i se da o forma rotunda si se lasa la dospit in jur de 30-45 minute sau pana cand isi dubleaza volumul. Intre timp, 2 tavi de cozonac sunt unse cu ulei si tapetate cu hartie de copt. Dupa ce aluatul a crescut suficient, se separa in parti egale, se aseaza in tavi si se lasa din nou la crescut pentru inca 30-45 de minute. Cuptorul trebuie incalzit la 200 C cel putin. Painea este gata dupa/cand: 1. 25-30 minute; 2. painea isi formeaza o crusta tare si aurie iar atunci cand este lovita cu spatele unei linguri rasuna a gol; 3. o scobitoare introdusa in punctul cel mai gros al painii iese curata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *