Pandispan (reteta de baza)
timp de pregatire: 20 min
timp la cuptor: 25 min
tava: diametru 30 cm
Ingrediente:
-300 g zahar
-300 g faina
-300 g unt topit
-6 oua
-10 g de praf de copt(un pliculet)
Tips-uri importante:
Se pot introduce orice arome in acest pandispan, esenta de rom sau de vanilie, coaja de lamaie sau portocala sau orice altceva aveti in camara.
Nu deschideti usa cuptorului mai devreme de 20 de minute pentru a nu risca prabusirea pandispanului.
Instructiuni:
Albusurile se bat cu ajutorul unui mixer impreuna cu un praf de sare pana cand incep sa semene a spuma, cam 20 de secunde. In acel moment si nu mai devreme puteti incepe sa incorporati zaharul, 200 de grame. Crema finita de albusuri trebuie sa fie luciasa si foarte omogena.
Galbenusurile se amesteaca cu 100 de grame de zahar si se bat impreuna pana cand isi dubleaza volumul si se transforma intr-o crema deschisa la culoare.
1/3 din crema de albusuri se incorporeaza in crema de galbenusuri si se amesteca viguros pana cand se omogenizeaza.
Apoi se toarna si restul de albusuri in acelasi bol si se incorporeaza cu miscari circulare de spatula, fara a scoate tot aerul din albusuri.
Se cern treptat cele 200 de grame de faina impreuna cu praful de copt peste crema de oua si se amesteca cu aceeasi tehnica circulara de spatula.
Untul topit se toarna si el putin cate putin peste amestecul deja obtinut.
In cele din urma, faina ramasa se cerne peste aluatul care la final trebuie sa aiba o consistenta cleioasa.
Se toarna in forma de copt care a fost in prealabil unsa cu unt pe margini.
Se baga in cuptorul incins la 180 C, timp de 40 de minute.
La final ar trebui sa isi dubleze volumul si sa isi formeze o crusta la exterior.
O scobitoare introdusa in punctul cel mai gros al blatului trebuie sa iasa curata.