- 2 oua
- 400 g smantana lichida (30% grasime)
- 100 g zahar
- 1 vf sare
- 250 g mascarpone
- 24 piscoturi
- cogniac dupa gust
- o cana mare de cafea tare
- cacao dupa preferinte
1. Cu cat cafeaua este mai tare si alcoolizata cu atat acest tiramisu este mai gustos.
2. Pudra de cacao se cerne deasupra inainte de a servi prajitura, astfel pudra de cacao nu se va inmuia si va avea un aspect mai apetisant.
Cafeaua este cea cu care incepem pentru a avea timp sa se raceasca pana incepem sa asamblam prajitura. Peste cafeaua pregatita se toarna 3-4 linguri de cognac.
Se pun galbenusurile intr-un bol la bain-marie si se bat cu un tel, impreuna cu 50 g de zahar pana cand galbenusurile prind o culoare deschisa iar zaharul se dizolva.
Separat, albusurile se mixeaza impreuna cu un varf de sare si cu 30 g zahar, astfel incat la final vom avea o crema pufoasa, ferma si lucioasa.
Urmatorul pas este sa pregatim frisca. Pentru asta batem smantana cu 20 g de zahar pana cand dobaneste o consistenta ferma.
Crema de galbenusuri rezultata se amesteca cu mascarpone, folosind mixerul. Apoi pe rand se adauga, crema de albusuri si frisca. Folosind o spatula, amestecam cu miscari de jos in sus pentru a pastra cat mai mult aer in compozitie. Pentru a da o aroma cat mai placuta punem, peste crema finala, 2-3 linguri de cognac.
Intr-o tava, se pune un strat de piscoturi inmuiate in cafea, un strat cu jumatate de crema, urmata apoi de un strat zdravan de cacao cernuta. Se continua cu inca un strat de piscoturi, terminand cu restul de crema.
Se acopera prajitura si se lasa la frigider peste noapte.