Pui la cuptor cu fasole verde

timp de pregatire: 25 minute
timp de gatit: 45 minute
ingrediente pentru: 2 portii
Pui
- 1 piept de pui mare
- 3 catei usturoi
- o bucatica mica de ghimbir
- sos Worcestershire
- ulei de masline
- zeama de la 1/2 lamaie
- sare
- curry
- piper
- cascaval
- coaja de lamaie
Fasole
- 400 g fasole verde
- 10 g unt
- seminte coriandru
- seminte fenicul
- coaja de la o lamaie
- ulei de masline
Pieptul de pui, taiat in doua parti, se pune intr-o punga peste care se adauga: 3 catei de usturoi zdrobiti, ghimbirul razuit, 2 lingurite de sos Worcester, zeama de la jumatate de lamaie si uleiul de masline.

Se lasa la frigider timp de cel putin o ora la macerat. Intr-o tava se aseaza cele 2 bucati de pui si se condimenteaza cu: sare, piper, curry si ulei de masline. Se toarna putin apa in tava pentru a preveni lipirea. Se lasa la cuptor timp de 15 minute, dupa care se adauga cascavalul ras impreuna cu putina coaja de lamaie si se mai lasa inca 5 minute la cuptor.

Fasolea verde se fierbe la abur timp de 15 minute iar mai apoi se amesteca intr-un bol impreuna cu sarea, semintele de coriandru pisate, coaja de lamaie, semintele de fenicul pisate, uleiul si untul.

Dovlecei umpluti

timp de pregatire: 45 minute timp de gatit: 15 minute ingrediente pentru: 4 portii
- 4 dovlecei medii - 1 catel usturoi - 1/2 rosie mare - 6-7 masline Kalamata - branza de capra - sare - cimbru - lamaita - pesmet - ulei de masline
Se injumatatesc dovleceii pe verticala urmand ca miezul cu seminte sa fie indepartat cu ajutorul unei lingurite si se sareaza moderat. Catelul de usturoi se taie pe jumatate si cu el se unge partea interioara a dovlecelului. Se adauga rosia tocata in bucati mici peste care punem cimbrul dupa gust, maslinele tocate in bucati mici, branza data pe razatoare, pesmetul si lamaita tocata marunt. La final, stropim cu ulei de masline. Se lasa la cuptor la 180 C, 30 minute gatiti cu flacara de sus si de jos iar 15 minute doar cu flacara de sus pentru rumenire.

Sarmalute in foi de varza cu afumatura

timp de pregatire: 1 ora timp de gatit: 2 ore ingrediente pentru: 24 sarmale medii
- 1 kg varza murata - 500 g carne porc - 350 g carne vita - 1 cutie de rosii intregi decojite - 70 g bulion - 70 g morcov ras - 320 g ceapa (4 cepe medii) - 150 g orez - sare - piper - 2-3 pahare de apa - 2-3 foi de dafin - cimbru - scarita afumata
Intr-un bol mare se amesteca toate ingredientele: carnea, bulionul, morcovul ras, ceapa, orezul si condimentele. Separat se taie foile de sarmale si se pregatesc pentru a fi folosite. In blender se paseaza rosiile din conserva. Pe fundul unei oale inalte se pun cateva bucati de costita si doua maini de varza tocata, dupa care incepe sa se aseze primul strat de sarmale. Cand primul strat de sarmale este gata se aseaza un rand de bucati de afumatura si cateva foi de dafin dupa care se continua cu un nou strat de sarmale. La final, acoperim cu varza tocata si turnam peste sosul de rosii si suficienta apa incat sa acoperim sarmalutele. Oala se pune pe foc si se lasa in jur de o ora dupa care o vom muta in cuptorul incins la 180C. Sarmalutele sunt gata cand varza se poate taia cu o furculita.

Tocana de linte

timp de pregatire: 15 minute timp de gatit: 40 minute
- 125 g ceapa tocata - 3 catei medii de usturoi tocat (10 grame) - 30 g unt - 100 g morcov taiat cuburi de 1 cm - 100 g pastranac taiat cuburi de 1 cm - 100 g cartof taiat cuburi de 1 cm - 200 g linte - o cutie de rosii de 400 ml - 1 vf de cutit de coriandru macinat - 1 vf de cutit de chimen macinat - 1 vf de cutit de scortisoara - 2 fruze de dafin
Poate fi folosita orice combinatie de radacinoase doriti. Ideal ar fi fost sa folosesc telina dar nu am avut in camara asa ca am folosit un cartof.
Lintea se pune la fiert in 400 de ml de apa sarata. Dupa aproximativ 15-20 de minute ar trebui sa fie al dente si sa fi absorbit cam 80% din apa. Timpul de gatire si procentul de lichid absorbit s-ar putea sa difere in functie de tipul de linte. Intre timp, ceapa se caleste in unt si putin ulei de masline timp de 2-3 minute pana cand se inmoaie (este de preferat un vas cu suprafata mare astfel incat legumele sa nu stea unele peste altle). Imediat se adauga usturoiul tocat marunt si se lasa inca un minut. Radacinoasele se pun si ele in vasul de gatit si se amesteca de cateva ori . Se lasa la foc mediu aproximativ 10 minute. Se completeaza cu 2-3 linguri de apa in cazul in care exista pericolul arderii. Rosiile se blenduiesc pana cand au o consistenta omogena si se adauga peste legume. Daca doriti o textura mai fina puteti strecura sucul de rosii inainte de a-l adauga in mancare. Cand sucul de rosii incepe sa fiarba se adauga si lintea fiarta impreuna cu zeama in care a fiert. Toate ingredientele mai fierb impreuna cam 10 minute. In aceasta ultima etapa se combina toate aromele iar daca timpii de gatire au fost respectati, legumele ar trebui sa isi mai retina forma si textura naturala.

Hribi cu smantana

timp de pregatire: 10 minute timp de gatit: 15 minute ingrediente pentru 2 persoane Ingrediente: - 250 g hribi proaspeti - 30 g unt - 1 ceapa medie - 3 catei de usturoi medii - 200 g smantana 20% nefermentata - un varf de cutit de nucsoara macinata Instructiuni: Intr-o tigaie incinsa se topeste untul. Se adauga ceapa tocata marunt si se prajeste 5 minute pana ce incepe sa se caremelizeze la extremitati. Se adauga si usturoiul taiat feliute subtiri si se caleste impreuna cu ceapa inca 1-2 minute. Hribii curatati se taie in felii de aproximativ 1 cm grosime si se imprastie uniform in tigaie. Daca hribii absorb tot lichidul din tigaie se mai adauga ulei de masline pe deasupra astfel incat ceapa si usturoiul sa nu se arda. Dupa 3-4 minute, hribii trebuie sa inceapa sa elimine lichid si sa se inmoaie, in acest moment se toarna smantana pe deasupra si se amesteca putin astfel incat ciupercile sa fie bine acoperite de lichid. Tot acum se asezoneaza cu sare si piper si se presara si nucsoara. Smantana se va ingrosa dupa ce va fierbe cateva minute, trebuie sa ajunga la consistenta unui sos cremos. Despre diferitele tipuri de smantana puteti citi aici: Retele lui Radu, sau in engleza pe Wikipedia.

Aripioare lipicioase la cuptor

timp de pregatire: 12 ore timp de gatit: 30 minute ingrediente pentru 4 persoane Ingrediente: - 1 kg aripioare de pui - o bucata de ghimbir proaspat - 5-6 catei mari de usturoi - 2 linguri de sos Worcester - 2 linguri de otet de orez - 3 linguri de sos de soia - 1 lingura de sos barbecue - 1 lingura de sos de peste Instructiuni: Aripioarele se portioneaza si se curata. Gimbirul si usturoiul se rad pe razatoarea mica si apoi se amesteca impreuna cu sosurile si se toarna peste aripioare. Proportiile sosurilor pot varia in functie de preferintele fiecaruia. Se lasa peste noapte la macerat. A doua zi se aranjeaza pe gratarul cuptorului si se baga la cuptorul incins la 200 de grade, timp de 25-30 de minute. Nu uitati sa pozitionati o tava sub gratar pentru a prinde sucurile ce se vor scuge din carne.

Vinete gratinate

timp de pregatire: 15 minute timp de coacere: 30 minute ingrediente pentru 4 porti Ingrediente: - 4 vinete mici - o cutie de 400 de g de rosii decojite - 200 g ceapa toacata - 4 catei mari de usturoi - 2 ardei grasi medii - o lingurita de oregano uscat - parmezan ras Instructiuni: Vinetele spalate se taie pe din doua si se scoate miezul folosind o lingura, apoi se sareaza si se baga la cuptorul incins la 180 de grade, timp de 15 minute. Se caleste ceapa in putin ulei de masline pana cand se inmoaie si devine lucioasa(3-4 min) dupa care se adauga usturoiul tocat si se lasa si el putin sa prinda culoare. Apoi se adauga miezul de la vinete tocat marunt iar dupa 7-8 minute se adauga ardeii grasi si ei tot maruntiti si curatati de seminte si se lasa sa se patrunda inca 3 minute. Rosiile se blenduiesc si se adauga peste compozitie. Amestecam viguros pentru a incorpora toate ingredientele si mai lasam pe foc inca 5 minute. Scoatem vinetele de la cuptor, si folosind o lingura, le umplem cu compozitia mai sus obtinuta. Pe deasupra, presaram parmezan ras sau orice alta branza cu personalitate. Se baga la loc in cuptor si se tin acolo la 180 de grade, timp de 30 de minute.

Pasta al Pomodoro

timp de pregatire: 5 minute timp de gatit: 25 minute ingrediente pentru o singura portie Ingrediente: - 150 g penne - o cutie de 400 de g de rosii decojite - 100 g ceapa toacata - 2 catei mari de usturoi - o mana de busuioc proaspat, impartit in 2 cantitati egale - o lingurita de cimbru uscat - un varf de cutit de scortisoara - 1 lingura de otet balsamic - 3 linguri de parmezan ras Instructiuni: Ceapa tocata marunt se caleste pana incepe sa se caramelizeze, in acel moment se adauga si usturoiul tocat si se tin pe foc 30 de secunde sau un minut in functie de cat de incinsa este tigaia. Usturoiul nu trebuie sub nici o forma sa se arda pentru ca devine amar si complet nepaletabil. Rosiile se blenduiesc si se adauga peste ceapa. Aruncam peste sos: cimbrul, o parte din busuioc, otetul, scortisoara, sarea si piperul si amestecm de cateva ori. Lasam totul sa fiarba aproximativ 15 minute pana cand sosul isi reduce volumul cu aproximatv 30-40%(acest procent variaza in functie de rosiile folosite). Ne dorim sa ajungem la consistenta unui sos gros de tomate. Trecem sosul printr-o strecuratoare fina astfel incat sa separam ceapa si ierburile aromate si sa obtinem o pasta fina. In paralel, se fierb pastele in apa clocotita si destul de puternic sarata timp de 6-7 minute. Le vom scoate din apa inainte sa fie complet patrunse de lichid, astfel incat sa mai opuna destula rezistenta atunci cand muscam din ele. Intr-un mojar, zdrobim a doua cantitate de busuioc si o emulsionam impreuna cu cateva linguri de ulei de masline extra vigin. Intr-o oala separat, se combina pastele si sosul strecurat. Daca proportia de sos/paste pare prea mare nu va speriati, acum vom trece la al doilea proces de fierbere al pastelor, proces in care ele vor absorbi in continuare lichid si vor elibera amidon iar acesta din urma va ajuta la ingrosarea sosului. Dam focul mare si amestecam timp de 1-2 minute pana ajungem la consistenta dorita. Pastele fierte, acum in proportie de 85-90%, se aseaza in farfurie si pe deasupra radem parmezan proaspat iar pentru un ultim plus de aroma, picuram emulsia de ulei si busioc.