timp de pregatire: 30 minute
timp de gatit: 40 minute
diametru tava: 27cm
- 170 g unt
- 350 ml iaurt
- 500 g faina
- 1 plic praf de copt
- 1 varf de cutit de sare
- 1 ou cu care se unge placinta
Ingrediente compozitie:
- 500 g spanac decongelat
- 150 g ceapa verde
- 3 legaturi de marar
- 2 oua mari
- 250 g branza de capra/oaie
- 1 vf. de cutit de nucsoara rasa
- 1 vf. de cutit de piper macinat
- 30 ml ulei de masline
Pentru aluat urmariti instructiunile de
aici.
Ceapa si mararul se toaca marunt.
Spanacul se stoarce de apa si se caleste impreuna cu ceapa si mararul timp de 7-8 minute. Zeama care ramane in tigaie se indeparteaza.
Peste spanacul racit se adauga branza razuita, oul batut, uleiul de masline, piperul si nucsoara si se amesteca bine. Sarea aditionala nu este necesara, in mod obisnuit telemeaua este suficient de sarata.
Aluatul se intinde pana la grosimea de 4 mm si se transfera intr-un vas cu fundul detasabil, tapetat cu foaie de copt si uns cu unt pe margini. Compozitia se toarna in vas si se imprastie cu o spatula. Surplusul de aluat este decupat de pe margini si intins cu facaletul intr-un disc cu care se acopera compozitia.
Cel de-al doilea ou se bate bine si se intinde cu o pensula pe deasupra placintei pentru a-i oferi o culoare aurie in urma coacerii.
Totul se tine la cuptorul incins la 180 de grade, pentru 40-50 de minute, timp in care aluatul ar trebui sa capete o culoare frumoasa, maroniu-aurie.
Placinta se tine la frigider peste noapte si se taie a doua zi.
timp de pregatire: 20 minute
timp de coacere: 40 minute
Ingrediente:
- 50 g cartof (1/2 cartofi)
- 490 g dovlecei (3 bucati medii)
- 200 g branza de capra
- 60 g faina (2 linguri cu varf)
- 1 legatura marar
- 1 ou
- nucsoara
- sare
Instructiuni:
Dovleceii se curata de coaja, se dau pe razatoarea mare si se adauga sarea pentru a elimina apa din dovlecei timp de 5-10 minute. Apoi se lasa la scurs sau ii presati intre maini pentru a scoate apa.
Separat cartoful se da pe razatoarea mica.
Intr-un vas punem dovleceii si cartoful peste care adaugam branza sfaramitata, oul, mararul, nuscosara rasa si faina.
Se amesteca totul dupa care se fac forme de chifelute si se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Se dau la cuptor la 165 C si sunt gata cand sunt rumenite pe ambele parti.
timp de pregatire: 30 minute
timp de coacere 40 minute
Ingrediente:
Aluatul
- 150 g unt
- 375 g faina
- 1 praf sare
- 2 oua (120 gr)
Umplutura:
- 6 oua
- 100 g masline fara samburi
- 200 g telemea
- 2 rosii feliate
- 1 carnat de porc
- sos de rosii
- piper, oregano
Sos de rosii:
- 2 catei usturoi
- 1 conserva rosii intregi sau bucati
- piper
- busuioc
Instructiuni:
Mai intai se prepara aluatul, amestecand toate ingredientele pana cand devine un aluat omogen. Cand totul este incorporat se da la fridiger pentru 30 minute.
Pentru sosul de rosii, intr-o tigaie se pune uleiul de masline si se caleste usturoiul maruntit.
Se adauga o conserva de rosii, se lasa la foc mic dupa care se condimenteaza cu piper si busuioc. Se lasa pe foc pana cand devine o pasta legata. Se strecoara totul prin sita pentru a avea o pasta de rosii fina.
Aluatul se intinde cu sucitorul pana cand are grosimea de 5 mm si apoi se transfera intr-o forma de tarta unsa cu unt si faina. Se adauga sosul de rosii racit si se pun straturi de branza, carnati, masline dupa care se toarna deasupra oualele batute.
Se condimenteaza cu oregano, sare si piper. Se aseaza pe deasupra feliile de rosii si se da la cuptor pentru 45 minute la 175 C.
Tarta este gata cand marginile se rumenesc si oualele nu mai sunt moi.
timp de pregatire: 20 minute
timp de coacere: 20 minute
Ingrediente:
aluat
- 400 grame faina
- 330 grame iaurt
- 3 bicarbonat de sodiu
- 1/2 lingurita sare
umplutura
- cimbru dupa gust
- busuioc dupa gust
- oregano dupa gust
- 3 catei usturoi
- 600 grame rosii Cherry
- 100 grame branza de capra
Sfaturi:
Nu este necesar ca aluatul pentru aceasta tarta sa dezvolte foarte mult gluten prin framantare deoarece se doreste o textura finala pufos-crocanta.
Instructiuni:
Intr-un bol de dimensiuni mari se amesteca faina cu bicarbonatul de sodiu si sarea. Ulterior, se incorporeaza iaurtul pana cand aluatul se ia de pe marginile bolului si poate fi modelat.
Rosiile cherry se pun intregi intr-o tigaie incinsa si se soteaza timp de 2 minute. Dupa care, se adauga usturoiul si ierburile uscate si se lasa pe foc inca 1-2 minute pentru a se imbina aromele.
Aluatul se intinde ca o foaie de placinta si se pune deasupra tigaii. Se perforeaza in cateva locuri pentru ca aburul emanat de rosii sa poata iesi.
Se baga la cuptorul incins la 200C timp de 10-12 minute.
Tarta se scoate din cuptor cand s-a rumenit aluatul si se rastoarna pe un platou. Pe deasupra se razuieste branza de capra si se orneaza cu frunze proaspete de busuioc.