Supa crema de dovleac

timp de pregatire: 20 minute timp de gatit: 60 minute cantitati pentru 5-6 portii
- 450 g dovleac - 100 g ceapa - 3 catei de usturoi - 120 g telina taiata cubulete - 120 g pastarnac taiat cubulete - 120 g morcov taiat cubulete - 1.2 l supa de pui - 100 ml lapte - 2-3 linguri de zeama de lamaie - 2 vf de cutit de ghimbir macinat - 1 vb de cutit de nucsoara macinata
Dovleacul se taie in bucati si se baga in cuptorul incins la 170 de grade timp de aproximativ 45 min. Dupa ce se inmoaie suficient pentru a putea fi pasat, se scoate din cuptor. Ceapa tocata se caleste la foc mic, dupa 4-5 minute se adauga si usturoiul iar oala se mai tine pe foc inca 2-3 minute. Radacinoasele se arunca in oala si se soteaza 10-12 minute, timp in care sunt amestecate de cateva ori. Dovleacul se adauga si el in oala iar supa de pui se toarna peste toate legumele si se lasa sa dea intr-un clocot. Tot amestecul se paseaza folosind blender-ul de mana pana cand se obtine o consistenta fina. Condimentele si laptele se adauga si ele in supa si se amesteca viguros. Zeama de lamaie se adauga in ultima instanta, tot atunci se asezoneaza cu sare si piper.

Supa crema de conopida

timp de pregatire: 15 minute timp de gatit: 30 minute Ingrediente: - 100 g ceapa tocata - 30 g unt - 150 g morcov razuit - 3 catei medii de usturoi - 400 g conopida - 1 litru supa de pui - 250 ml smantana 15% - sare - 2 fruze de dafin - un praf de nuscoara Instructiuni: Se caleste ceapa in unt si in putin ulei de masline la foc mediu. Cand ceapa a devenit sticloasa (3 minute) se adauga usturoiul si se mai lasa inca un minut sau doua. Morcovii se pun la sotat langa ceapa si usturoi timp de 2-3 minute sau pana cand incep sa se inmoaie. Conopida, foile de dafin si supa se adauga in acelasi timp. Zeama ar trebui sa acopere cu putin ingredientele solide. Se fierbe totul timp de 20 de minute. Cand conopida este fiarta se opreste focul si se blenduieste continutul vasului cu un blander de mana pana cand supa va avea o textura fina. La final se adauga si smantana pentru oferi cremei de conopida textura matasoasa si un plus de savoare. Se potriveste gustul cu sare si piper si putina nucsoara macinata. Cateva florete mici de conopida pot fi adaugate la sfarsit. Ele vor fi patrunse de caldura dar isi vor pastra intacta textura de conopida.